Ниє зуб

Поширені причини і їх лікування

Важливо знати

«У мене ниє зуб» - з такою скаргою пацієнти звертаються до нас практично кожен день. Ниючий зубний біль, як правило, говорить про поступово розвиваючий патологічний процес в порожнині рота і рідко пов'язаний зі станом, коли пацієнт потребує невідкладної стоматологічної допомоги протягом декількох годин. Причини, за якими у вас ломить зуби, можуть бути різні: від незначних до дуже серйозних. Сьогодні ми розповімо про основні причини ниючого болю в зубах і про методи її усунення, якими користуються фахівці клініки «My Smile». Потрапити на прийом до стоматолога з даною проблемою Ви можете в будь-який зручний час, незалежно від регіону проживання (Ірпінь, Буча, Київ або інші міста Київської області).

Консультація всього від 200 грн.

Записатись

Ниє зуб - які можуть бути причини?

Ниє зуб - які можуть бути причини?

Якщо ниє зуб, ми виділяємо 3 основні групи причин цього стану:

  1. Запальні захворювання зуба і оточуючих його тканин (карієс, пульпіт, гінгівіт, періодонтит, пародонтит і інші);
  2. Травма (при жуванні, від удару, патологічного стирання емалі);
  3. Інші хвороби, не пов’язані з зубами (синусити, ГРВІ, неврит лицьового або трійчастого нервів, стрес, нераціональне харчування та інше).

Ниє зуб від холодного або гарячого

Гіперстезія емалі (висока чутливість) – поширена проблема. Вона розвивається через мікропошкодження емалі їжею, оголення дентинних каналів, поганої гігієни порожнини рота, надмірного вживання кислот, порушення обміну кальцію, фтору.

При легкому ступені патологія легко піддається лікуванню за допомогою фторування емалі. У більш важких випадках може знадобитися реконструкція емалі за допомогою фотополімерних матеріалів.

Ниє зуб від холодного або гарячого

Ниє зуб після пломби

«У мене ниє зуб після пломби» – поширена скарга багатьох пацієнтів після лікування карієсу. Неприємні відчуття в даному випадку можуть бути пов’язані з декількома факторами:

  • Періодом адаптації до чужорідного тіла;
  • Пломбу було поставлено на глибокий карієс;
  • Поступовим згасанням запального процесу під тимчасовою пломбою;
  • Помилками стоматолога при установці пломби;
  • Підвищенням чутливості емалі у відповідь на процедуру.

Якщо ниє зуб під пломбою, яка встановлена давно, швидше за все, вийшов її термін експлуатації і її необхідно замінити на нову. Для діагностики причин появи болю під пломбою лікар оглядає порожнину рота, нерідко призначає рентген зуба та інші дослідження. Якщо у Вас ниє зуб після установки пломби більше 2-3 днів, відвідайте стоматолога, щоб виключити розвиток небезпечних ускладнень.

Ниє зуб під коронкою

Ниє зуб під коронкою

Отже, Ви пройшли процедуру протезування, але через деякий час відчули, що під коронкою ниє зуб? Що робити? Адже протез практично новий, а зуб заздалегідь був пролікований і підготовлений до установки протеза. Ломить зуб під коронкою з кількох причин:

  • Неправильне пломбування каналів зуба та інші помилки в підготовці;
  • Поява щілини між протезом і куксою зуба;
  • Сильне жувальне навантаження на протезований зуб або його травма;
  • Поганий догляд за порожниною рота і розвиток запалення (пульпіт, карієс, періодонтит, кіста кореня зуба, гранульома та інше).

Під час огляду лікар визначить, чи можливо зберегти наявний протез, або необхідно його замінити, попередньо усунувши запальний процес в області зуба. У деяких випадках стоматолог може порадити вдатися до імплантації зуба і іншим методам протезування.

Ниє зуб після видалення нерва (ниє мертвий зуб)

Чому після видалення нерва ниє зуб, адже всі нервові закінчення загинули? По-перше, процедура девіталізації пульпи не може пройти без часткового пошкодження навколишніх тканин, тому тимчасові больові відчуття – це цілком фізіологічна реакція організму. Якщо ниє зуб з пломбою після видалення нерва, це також вважається варіантом норми, якщо тільки біль поступово не підсилюється, не виникає набряк і почервоніння ясен, інші симптоми. Зняти біль можна за допомогою анальгетиків, які Вам порадить стоматолог під час прийому.
Ниє зуб після видалення нерва (ниє мертвий зуб)

Ниє зуб зі штифтом

Установка штифта – один із способів реконструкції коронкової частини зуба. Навіть після ідеально проведеної процедури може з’явитися ниючий біль. Найчастіше, він пов’язаний з ростом кісти в яснах через хронічне запалення, попаданням бактерій в порожнину зуба, алергією на метал, з якого виготовлений штифт. Вирішити проблему можна різними способами: перевстановлення штифта, додаткове лікування каналів, ясен і іншими методами.

Ниє зуб після чистки каналів

Після чищення каналів нерідко ниє корінь зуба. Справа в тому, що сама процедура видалення вмісту каналу зуба є причиною появи помірного больового синдрому протягом декількох днів. Як тільки всі мікроскопічні пошкодження заживуть і стихне запалення, ниючий біль відразу піде. В період реабілітації стоматолог «My Smile» зазвичай радить прийом швидкодіючих анальгетиків. Якщо у Вас ниє зуб після пломбування каналів і симптоми поступово посилюються, рекомендуємо отримати консультацію стоматолога в терміновому порядку.

Зуб ниє вночі – в чому причина?

Ниє нерв зуба вночі через:

  • Прогресію карієсу;
  • Мікротравми емалі;
  • Запалення пародонту або періодонта;
  • Прорізування зубів мудрості;
  • Запалення середнього вуха, гайморової пазухи;
  • Запалення великих нервів в області обличчя.

Стоматолог «My Smile» проведе повноцінне обстеження і призначить ефективне лікування при нічному болі в зубах в індивідуальному порядку.

Ниє ясна після видалення зуба

Зуб видаляють тільки в тих випадках, коли ніякі інші методи лікування вже не здатні допомогти пацієнтові. Такі стани часто супроводжуються сильним болем в зубах і вираженим запаленням. Якщо у вас ниє лунка після видалення зуба – це тимчасове відчуття, яке досить легко усувається медикаментозним способом або полосканням порожнини рота спеціальними розчинами.

Дотримуючись рекомендації стоматолога, ви вбережете себе від запалення м’яких тканин навколо зуба після його видалення і інших ускладнень. У тих випадках, коли ниє ясна під зубом більше 3-4 днів після екстракції, необхідно отримати консультацію фахівця.

Лікування зубів в Ірпені

У вас з’явився ниючий біль в зубах? Ми допоможемо вирішити цю проблему швидко і за доступною ціною. Не варто відкладати відвідування стоматолога в довгий ящик, при виникненні перших симптомів відразу зверніться за допомогою до фахівця. Записатися на прийом до стоматолога в Ірпені можна по телефону + 38-066-515-12-37, або онлайн за допомогою форми зворотного зв’язку на нашому сайті.

Часто задавані питання про ниючий зуб

  • ➔ Чому ломить зуби при застуді?

    Ниючий біль в зубах при ГРВІ пояснюється набряком слизових оболонок в додаткових пазухах носа, скупченням там рідини, підвищення тиску на верхню щелепу.

  • ➔ У мене ниє запломбований зуб, що робити?

    Якщо у вас ниє зуб після пломбування, найкраще відразу записатися до стоматолога на прийом. Даний симптом може свідчити про розвиток запалення під пломбою або закінчення її терміну служби.

  • ➔ У мене болять всі зуби після прийому їжі, що робити?

    Причин для цього стану може бути кілька: мікротріщини в емалі, пародонтоз, початкова стадія карієсу і багато іншого. Наш стоматолог допоможе Вам виправити дану ситуацію і повернутися до життя без болю.

  • ➔ Ниє імплант зуба, в чому причина?

    Імплантація - інвазивна процедура. Біль після установки імпланта може тривати до декількох днів, її можна лікувати медикаментами. Якщо у Вас сильно ниє зуб більше 2 тижнів після процедури, з'явився набряк ясен, кров та інші виділення, швидше зверніться до стоматолога.

  • ➔ Ниє зуб під тимчасовою пломбою, чи варто панікувати?

    Тимчасова пломба встановлюється для усунення запального процесу і підготовки зуба до постійного пломбування. Больовий синдром може зберігатися до моменту загоєння запалених тканин, це норма.